20 viikko menossa siis :) Kohta paukkuu puoliväli!!!

Ote uutiskirjeestä:

"Olet nyt raskausviikolla 20 ja vauvasi alkaa reagoida ääniin. Voimakas ääni saa hänen lihaksensa säpsähtämään. Sinulle mieluisa musiikki laskee hänen pulssiaan, puheen kuuleminen nostaa. Vauva erottaa hyvin sinun äänesi, mutta ei reagoi siihen, sillä äidin äänen kuuleminen on hänelle normaali olotila. Puolison ja sisarusten äänet sen sijaan kiinnostavat häntä kovasti ja saavat hänet valpastumaan." <3

20. raskausviikko

20. raskausviikko

Sikiön paino: 250 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 15 cm
Koko pituus: 21,5 cm

 

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 17 viikkoa vanha. Sen ihon alle alkaa vähitellen kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen. Untuvakarvoitus peittää nyt lähes koko kehon.

Tytöillä kehittyy munasoluja – miljoonia! Vastakohtana pojille, tyttöjen kaikki munasolut kehittyvät ennen syntymää. Syntymän aikana munasolujen lukumäärä laskee dramaattisesti. Pojilla kehittyvät vatsaontelossa kivekset (sama koskee tyttöjen munasarjoja), mutta ne laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä syntymää. 

 
 

NAINEN20. raskausviikko

Kuvittele, miltä tuntuisi, jos joku kanniskelisi sinua ympäriinsä koko päivän? Sinä kannat lastasi koko ajan mukanasi ja lapsi rekisteröi kaikki liikkeesi. Ei siis ihme, että vastasyntynytkin haluaa, että sitä kannetaan paikasta toiseen. Kun lapsi on vatsassasi, se usein nukahtaa kun olet liikkeellä ja herää kun pysähdyt. Saman huomaat, kun kannat vastasyntynyttä lasta. Oletko muuten ajatellut millaiset liikkeet ovat sinulle tyypillisiä? Ajattele mitä kaikkea lapsi oppii maailmasta sinun liikkeittesi kautta: tuntuu varmasti aika lailla erilaiselta jos tanssit valssia kuin jos hypit ja pompit.

On tärkeää olla fyysisesti aktiivinen myös raskauden aikana. Säännöllinen liikunta piristää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Muista kuitenkin välttää liian suuria rasituksia. Kun pidät itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa raskausaikana, pysyt vahvana, notkeana ja kestävänä: silloin jaksat paremmin myös odotusajan ja synnytyksen ylimääräiset rasitukset.