32. raskausviikko

32. raskausviikko

Sikiön paino: 1750 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 27,5 cm
Koko pituus: 37 cm

 

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 29 viikkoa vanha. Se harjoittelee uutterasti nielemistä, ja pissaa puolisen litraa joka päivä. Kuulostaa vähemmän hygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Kun sikiö nielee lapsivettä, suolisto täyttyy sikiön ensimmäisellä ulosteella, mekoniumilla, jota kutsutaan myös lapsenpihkaksi. Useimmilla ensimmäinen uloste tulee muutaman tunnin kuluttua syntymästä.

Sikiö reagoi, jos voimakas valo paistaa ohuemmaksi käyvän kohdunseinämän läpi. Joskus sikiö voi kurkottautua valonlähdettä kohti ja yrittää seurata sitä silmillään.

Sikiöllä on nyt usein hikka. Voit tuntea sen pienet, rytmiset liikkeet. Hikka ei ole sikiölle suurikaan vaiva, vaan auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun sikiö nikottelee, pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Sikiön hikkaamista seuraavat usein sen hengitysharjoitukset.

 

 
 

NAINEN32. raskausviikko

Tarvitset juuri nyt ehkä ylimääräistä hemmottelua. Mutta kuinka sinä saat sitä? Jos et sitä kerro, tuskin kukaan muu kuin ajatustenlukija voi sitä arvata. Kerro siis kumppanillesi, mitä toivot tai tarvitset. Hän haluaa aivan varmasti hoivata ja helliä sinua kaikin keinoin.

Tässä vaiheessa monet tuntevat ennakoivia supistuksia, kun kohtu harjoittelee synnytystä varten. Ehkä voit toisinaan jopa nähdä, kuinka vatsalihaksesi jännittyvät? Ennakoivat supistukset eroavat oikeista siinä, että ne ovat lähes kivuttomia, epäsäännöllisiä ja saattavat kadota, kun vaihdat asentoa tai liikut. Oikeat supistukset sen sijaan eivät katoa minnekään, vaan niiden voimakkuus kasvaa tasaisesti.

Jos odotat kaksosia, on kohtusi todennäköisesti nyt yhtä iso kuin laskettuna aikana synnyttävän yhden lapsen äidin!