33. raskausviikko

33. raskausviikko

Sikiön paino: 1800 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 28 cm
Koko pituus: 38 cm

 

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 30 viikkoa vanha. Sen vartalo ei enää kasva entisellä vauhdilla, mutta aivot kyllä. Kun uusia aivopoimuja muodostuu, pääkallon koko ja päänympärys kasvavat. Hermoyhteyksien lukumäärä aivoissa lisääntyy valtavasti!

Hiukset paksuuntuvat ja nyt ovat sekä varpaiden että sormien kynnet valmiit. Untuvakarvoitus peittää yhä pienempää osaa kehosta ja sekä kulmakarvat että silmäripset pidentyvät. Nyt sikiöllä on niin vähän tilaa kohdussa, että sen on koukistettava jalkansa asentoon, jota kutsutaan sikiöasennoksi.

Sikiölle muodostuu koko ajan enemmän rasvaa ihon alle ja se alkaa saada vastasyntyneen pullean ulkonäön.

 
 

 

NAINEN33. raskausviikko

Kun olet raskaana, ovat kaikki tunteesi tavallista voimakkaampia. Huomaat, että yhä useammin joudut hillitsemään itseäsi – ainakin, jos et halua alituiseen raivota tai kyynelehtiä. Raskausaika voi olla hyvää aikaa henkilökohtaiselle kasvulle. Opit luottamaan omiin tunteisiisi toimimaan odotusajan jälkeenkin itsellesi ja lapsellesi parhaalla tavalla. Nämä tunteet ovat olennainen osa äidinvaistoa.

Käyttekö kumppanisi kanssa synnytysvalmennuksessa? 'Siellä käsitellään tärkeimpiä asioita raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta – ja mahdollisesti käydään myös tutustumiskäynnillä synnytysosastolla. Synnytysvalmennus voi olla hyvänä apuna synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumisessa ja myös isän kannattaa osallistua.

Synnytysvalmennusta järjestetään useimmilla paikkakunnilla ja sen aika on yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen alkaessa.